úterý 12. srpna 2014

Ruth, Terry a měsíční prach


Minulý týden jsem měl to potěšení se zase jednou setkat s mým vzdáleným příbuzným Terrym a jeho ženou Ruth z Texasu. Zase jednou znamená, že naposledy jsme se viděli v roce 1978, když mi bylo 11 let. Ale vzpomínám si na to velmi dobře i dnes. Zas tak moc Američanů sem v té době nejezdilo a tak si myslím, že Ruth a Terry byli nejspíš první, které jsem kdy potkal. Moc rád jsem se s nimi setkal a strávili jsme velmi příjemné odpoledne v restauraci Olympia, společně s bratrancem Petrem (muž s vizáží hlavního hrdiny pořadu „FKÚ pátrá“ vpravo). Pokud se nepletu, je Terrymu právě 77 a Ruth i on vypadají stále skvěle.

Dost mě proto v té souvislosti pobavil článek, který jsem dnes našel na Geek.com: http://www.geek.com/geek-cetera/apollo-11-moon-dust-auction-stopped-by-nasa-1395679/ .
V krátkosti se jedná o tohle: jeden aukční dům v St. Louis, Regency-Superior, měl nedávno v plánu nabídnout něco z nikoli tohoto světa. Jistá žena se rozhodla v aukci prodat několik zrnek měsíčního prachu, který se vrátil na Zemi s Apollem 11, první mise na Měsíc s lidskou posádkou. Žena jej zdědila jej po svém zesnulém manželovi. S transakcí byl ale jeden problém: byla nezákonná a federální státní zástupce kontaktoval aukční dům s tím, aby se materiál vrátil do NASA. Měsíční materiál si nacházel cestu k Zemi různými cestami. Některý dopadl na zem v podobě meteoritů, které lze naprosto legální vlastnit a prodávat. Pokud ale lunární kameny a prach získala NASA prostřednictvím svých misí programu Apollo, je považován za národní kulturní bohatství a jejich prodej může znamenat dostat se do právních problémů. Jak se tedy měsíční prach z vlastnictví NASA dostal do rukou té ženy a jejího zesnulého manžela? Vypadá to, původ prachu lze vysledovat zpět k prvnímu ne-astronautovi, který se měsíčního materiálu dotýkal holýma rukama.

Terry pracoval v NASA na pozici kde byl zodpovědný za zpracování filmů z misí. Fotoaparát z Apolla 11 někdo upustil na povrch Měsíce a do filmové kazety se dostala trocha prachu, který vypadl potom, co Terry kazetu otevřel. Napadlo ho použít průhlednou lepicí pásku a měsíční prach z filmu před jeho vyvoláním odstranit. Na památku historické mise Terry také dostal od astronautů z Apolla 11 (Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins) podepsaný plakát, který později polepil průhlednou páskou se zrny měsíčního materiálu. 

Terry později prodal plakát na aukci v roce 2001 za 25.000 amerických dolarů. Pásku, která byla na plakátu, předtím odstranil a rozdělil na 3/8 palce dlouhé kusy (to je asi 0,95 cm), které byly později jednotlivě prodány v aukci za zhruba 6.000 dolarů. Jediným problémem zůstává, že Terry nebyl oprávněn si lepicí pásku z NASA odnést, i když, jak sám říká, nikdo jej o ni nikdy nežádal.

To mě uchvátilo, úžasný příběh. Jestli je to celé pravda se ještě Terryho musím příležitostně zeptat,  ale je vážně šikovný. Tohle by mě, kdybych stál ve fotokomoře NASA s kazetou v ruce, nejspíš nenapadlo...

Žádné komentáře:

Okomentovat