úterý 12. srpna 2014


V roce 2013 jsme v Lišce poprvé použili "web button".  Po prvním vydání, kdy jsme použili zkracovač adres BitLy se novinka ujala a button je v Lišce dodnes, pouze používáme vlastní adresy ve tvaru například www.cmss.cz/Liska1. Všiml si toho a analyzoval magazín o SEO a marketingu Portiscio:



Ovlivňuje papírový časopis návštěvnost webu? Vím, jak to zjistit.

Časopis Liška
Upoutal mě ale jeden prvek, který je v časopisu použit. Jedná se o tzv. „web button“. 
Časopis Liška: Web button
U některých článků je uveden tento prvek s uvedenou URL adresou, na které lze nalézt více informací, které se k danému článku vztahují.
Časopis Liška: Bit.ly odkaz

Výhody zkracovače URL adres Bit.ly

ČMSS chytře v časopise nevyužívá klasické adresy ve tvaru https://www.cmss.cz/#!/zajisteni.html, ale využívá zkracovače Bit.ly, který zajistí, že URL adresa https://www.cmss.cz/#!/zajisteni.html bude dostupná pomocí kratší verzehttp://bit.ly/Z9FFpj.
Využití zkracovače Bit.ly má dvě zásadní výhody.
  1. URL adresy zaberou  v časopise vizuálně méně místa a lze jim dát jednotnou grafickou podobu, která bude konzistentní napříč celým časopisem.
  2. Je možné snadno monitorovat návštěvnost, která vznikla díky čtení časopisu.
Pokud by totiž byla v časopise uvedená klasická URL adresa, tak by při vyhodnocování návštěvnosti webu ČMSS nebylo možné odlišit návštěvníka, který by takovou adresu zadal do prohlížeče po přečtení časopisu a návštěvníka, který by zadal URL adresu do prohlížeče, aniž by časopis četl. Díky využití zkracovače URL adresy, který vytvoří adresu, která se používá pouze v konkrétním časopise, je možné již vyhodnocovat zájem čtenářů o konkrétní informace.
K těmto informacím však nemají přístup pouze pracovníci ČMSS, může se na ně podívat kdokoli. Stačí si zadat do prohlížeče URL adresu zkrácenou pomocí služby Bit.ly a na konec URL adresy přidat +, tj. například http://bit.ly/Z9FFpj+. Získáte pak přístup ke statistikám využívání odkazu.
Bit.ly: Informace o využívání odkazu

Nevýhody zkracovače URL adres Bit.ly

Ačkoliv to vypadá, že využívání zkracovače Bit.ly je skvělým řešením pro monitoring návštěvnosti generované čtenáři papírového časopisu, je zde jedno velké a jedno menší ALE.
Tím větším problémem je, že zkracovač Bit.ly je citlivý na velikost písmen v URL adrese. Tj. URL adresy http://bit.ly/Z9FFpj a http://bit.ly/z9FFpj směřují úplně někam jinam – můžete vyzkoušet sami.
Tím menším problémem je, že jsou v časopise prezentované URL adresy, které na první pohled nepatří pod doménu www.cmss.cz. Čtenáři si tak nejsou jistí, co se jim objeví, pokud danou adresu zadají do prohlížeče. Může to snižovat jejich důvěru.

A jak z toho ven

Ideálním řešením je vytvoření vlastního zkracovače přímo na webu ČMSS, který nebude závislý na velikosti písmen. Tím se eliminují oba zmíněné problémy. 
Uživatele bude poté možné směrovat například na URL adresu typu www.cmss.cz/abcde.

2 komentáře:

  1. Jsem rád, že jste se inspirovali mým návrhem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, ano, ta vlastní adresa je bezesporu lepší než BitLy. Počet přístupů se zvýšil. Zdravím, Tomáš Fošenbauer

    OdpovědětVymazat