středa 20. srpna 2014

ZA JAK DLOUHO ODHALÍ TERMOGRAFIE SKRYTÉ CHYBY DOMU?


Samotné měření probíhá skutečně rychle a výsledky vidíte okamžitě. Zkoumání celého objektu trvá zhruba 30 až 60 minut. A je v zásadě levné: cena se pohybuje kolem 2000 Kč.


Termografie odhaluje chyby, ale i nekvalitní práci



Havarijní situace: včasnou detekcí poruch můžeme preventivně předcházet budoucím havarijním situacím. Následné odstraňování jejich následků bývá podstatně dražší.

Úniky tepla: Vedle toho je termografické měření i velmi schopným pomocníkem v oblasti energetických úspor, protože odhalí úniky tepla skulinami nebo spoji mezi různými materiály.

Kvalita práce: Pokud třeba stavební firma použila kvalitní zdicí materiál, ale nekvalitní maltu, s velkou pravděpodobností zde bude docházet k tepelným mostům nebo únikům tepla. Ačkoli poměr objemu malty ke zdivu činí pouhých 5 %, při aktuálních cenách energií může únik tepla v delším časovém období znamenat ztrátu v řádech desítek tisíc korun.

Další kritická místa: Bývají to překlady, věnce, základové pasy a obecně místa styku a spoje materiálů s rozdílnou tepelnou vodivostí.

Nejrizikovější místa domu: To jsou výplně, tedy okna a dveře.

Chladné ráno je pro měření výhodou


Princip termografického měření: Vychází z rozdílných teplot exteriéru a interiéru, takže pro dosažení co nejlepších výsledků je nutné využít chladného ranního počasí, dříve než slunce stihne fasádu domu ohřát.

První měření-novostavba: Mladá rodina si postavila novostavbu, jejich rodiče bydlí několik ulic vedle ve starším domku. A rozdíly jsme skutečně poznali na první pohled. Měření právě dokončené novostavby bylo hotové za několik minut. Z hlediska tepelné bilance, zateplení a osazení otvorů včetně použitých oken je novostavba prakticky bez výhrad.

Druhé měření-starší dům: Na starším rodinném domě rodičů jsme naopak z první fotografie poznali určité nedokonalosti v zateplování provedeném před několika lety. Jednalo se zejména o spoje a ukotvení polystyrenových desek, které na některých místech chybělo. Vedle toho v určitých místech styku rozdílných materiálů dochází ke vzniku tepelných mostů. Podstatně horší tepelnou bilanci mají i okna staršího rodinného domu.

Největší rozdíl v obou domech: Dělí je od sebe několik desítek let, tzn. i použité materiály. Plastová okna – ať hovoříme o klasických, přes chytrá okna nové generace nebo o nízkoenergetických a pasivních oknech – mají samozřejmě výrazně kvalitnější parametry než předchozí generace dřevěných oken. Technologickým vývojem prošly i zateplovací systémy, způsoby jejich ukotvení nebo oblast stavební chemie.

Závěry a doporučení

Změřte si svůj dům: S ohledem na cenu měření, která se pohybuje přibližně kolem 2 tisíc korun, se termografická kontrola rozhodně vyplatí.

Co zjistíte: Během krátké doby buď víte, že je vše v nejlepším pořádku, nebo máte možnost případné poruchy napravit dříve, než se jejich působení projeví naplno.

Zateplete fasádu, střechu i sklep: Zamezíte plýtvání energiemi. Nedá se totiž očekávat, že by ceny energií dlouhodobě klesaly, realitou je spíše opačný trend.

Zásadní pozor na výplně otvorů: Na oknech a dveřích se zkrátka šetřit nemá. Právě jimi dovede utíkat v zimě podstatná část tepla.

Text a foto © Tomáš Fošenbauer

Publikováno v Lišce 1/2014 a na TadyJeMoje.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat